Tine Seražin Lisjak

NAVDIH -> Tine Serazin Lisjak – nazaj

S Tinetom Seražinom se srečava v Tivoliju, v sončnem jesenskem popoldnevu, na sproščenem sprehodu, ki je obenem »aktiven intervju«, raziskovalno potovanje v naravi. Pogovarjam se s športnim trenerjem, učiteljem, mentorjem ter ustanoviteljem in vodjo Vadbenega centra Evolucija, z očetom dveh otrok. Najin sprehod je dolg, vmes posediva na klopci, ob drevesu, zastavljam mu vprašanje za vprašanjem. Porajajo se, vsak hip nova, saj je njegovo delo, delovanje, izjemno široko. Filozofija, šport, delo trenerja; vodilo Tineta Seražina je iskanje ravnovesja telesa, uma in duha; znanje za svoje delo tako črpa s področja somatike, AEQ metode, AEQ dihanja, ter treninga za razvoj moči in učenja gibanja.

»SMO TELO Z MOŽGANI«

1. Res poglobljeno poznate, razumete delovanje telesa. Kako vam to pomaga pri vašem delu?

Ko delamo s telesom, vedno vemo, kje smo. Telo vedno pokaže resnico, nima domišljije in je vedno v sedanjem trenutku. Ne bom trdil, da se vse začne pri telesu, je pa definitivno tu najlažje začeti, ne glede nato, ali želimo izboljšati splošno psihofizično zdravje, pridobiti moč in kondicijo, odpraviti kronične bolečine, se soočiti s podzavestnim vzorci in travmami ali spremeniti življenjske navade. Poznavanje delovanja telesa mi je vsekakor v veliko pomoč pri mojem delu.

2. Kaj zajema vaše delo na področju telesa?

Kot učitelj AEQ metode in AEQ dihanja 1. stopnje delujem na področju odprave kroničnih bolečin in drugih kroničnih telesnih težav. To na prvem mestu zajema povečevanje sposobnosti interocepcije, zaznavanja in upoštevanje občutkov iz telesa. Delo na telesu nato zajema uravnavanje delovanja avtonomnega živčnega sistema, odpravljanje kronične mišične zakrčenosti ter učenje učinkovitega dihanja. Kot osebni in kondicijski trener se posvečam optimizaciji gibalnih vzorcev znotraj treninga moči, razumevanju pomena regeneracije pri načrtovanju treninga in prilagajanje treninga gibalnim omejitvam posameznika.

3. Kaj za vas pomeni – »odgovorna« uporaba telesa«?

Verjamem, da je gibanje in šport potrebno uporabljati redno in ga ne zanemarjati. Pri tem obstaja bistvena razlika med tem, ali gibanje in šport uporabljamo ali zlorabljamo (odvisnost od športa). To je bistvo mojega sporočila o povezavi med zdravjem in gibanjem. Učenje odgovorne uporabe telesa v praksi pomeni, učenje kako regulirati živčni sistem in kako se umiriti, ko je čas za regeneracijo. Kako se naučiti poslušati svoje telo, da vemo kdaj dajemo telesu premalo gibanja, kdaj preveč in kakšno obliko gibanja telo potrebuje v danem trenutku. Pomeni tudi učenje energetske učinkovitosti delovanja telesa v nasprotju s časovno učinkovitostjo, ki je danes prevladujoča paradigma. To velja tako v športu kot v vsakdanjem življenju.

4. Kakšna je torej vaša filozofija gibanja?

Gibanje zame predstavlja orodje, s katerim ostajam mladosten, igriv, svoboden. Življenje z leti postane precej resno in ne predstavljam si, da v njem ne bi naredil prostora za gibanje. Gibanje mi s tega vidika predstavlja tudi enega od temeljev psihološkega zdravja. Seveda to velja tudi na področju telesnega zdravja, vendar mi je osebno prvi vidik bolj zanimiv.

Sama filozofija gibanja se ves čas razvija, moja rdeča nit je raziskovanje in samospoznavanje skozi gibanje. Princip, ki mu sledim pri svoji gibalni praksi je kontrast, lahko bi rekli tudi ravnovesje. Prakticiram trening za moč, obenem pa tudi metode za mehčanje telesa. Pilim zadnje detajle nekega gimnastičnega elementa, hkrati pa se že učim novih oblik gibanja, kjer sem popoln začetnik.

Imam “svoja” gibanja, kjer sem doma in so del moje identitete ter hkrati iščem gibanja, ki so mi tuja in me postavijo krepko izven cone udobja. Tak odnos do gibanja se mi zdi veliko bolj zdrav in iskren, kot na primer tekmovalni šport in specializacija.

5. Filozof je rekel: »Mislim, torej sem«…

Razmišljam drugače kot René Descartes (smeh); smo telo z možgani. Sem, torej mislim, in ne obratno. Naša telesa obstajajo pred razvojem možganov in so z veliko vidikov bolj resnični “mi”, kot je to um oziroma zavest. Realnost lahko neposredno izkusimo samo skozi telo in ne skozi um. Prvi korak je torej ozaveščanje pomena telesa v naših življenjih. Od tu se ustvari potreba po spoznavanju lastnega telesa. Druga pot, trša in manj prijetna je, ko posameznik zaradi telesnih težav, poškodb in kroničnih bolečin spozna pomen telesnega zdravja in začne raziskovati metode, s katerimi bi si ga povrnil.

6. Se je s telesom moč spoprijateljiti?…

Da. To najlažje storimo skozi gibanje ali skozi dihanje. Za ta namen se uporabljajo prakse, kjer celotno zavestno pozornost usmerimo v proces dihanja ali določeno obliko gibanja. Če izberemo gibanje, mora biti kompleksnost gibanja višja od naše sposobnosti, saj nas to prisili v neomejeno pozornost učenju novega gibanja. Če telo spoznavamo zaradi telesnih težav in bolečin, so dobra vstopna točka somatske prakse ali AEQ metoda. Te prakse višajo sposobnost interocepcije, povečujejo sposobnost zaznave in prepoznave telesnih občutkov.

7. AEQ metoda se je razvila iz klinične somatike. Razvil jo je Aleš Ernst, ki je prvotno učil klinično somatiko in ji kasneje dodal čustveno komponento. S tem je metoda postala toliko drugačna od klinične somatike, da je nastala potreba po drugačni metodi z drugačnim imenom. Nam lahko poveste kaj več o njej?

Tako je, AEQ metoda poleg čustev dodaja fiziko, mehaniko in psihologijo. AEQ ureja kronična stanja, ki so posledica neučinkovitih osebnih odnosov, potlačenih čustvenih stanj in nepredelanih travm. Ta stanja presegajo čustveno zrelost posameznika in zato ne pridejo do zavesti, ampak ostajajo potlačena v podzavesti. Mehanizem, s katerim telo drži te občutke ločene od zavesti so telesne blokade v obliki kronične zakrčenosti skeletnih mišic in popačenega dihanja. Telesne blokade občutimo v obliki kroničnih bolečin, kronične utrujenosti, popačene telesne drže, anksioznosti, hiperventilacije, itd. Zaradi teh simptomov se ljudje obračajo na AEQ učitelje. AEQ metoda in AEQ dihanje preko vaj odpravljata omenjene telesne blokade – potlačene občutke občutimo, se z njimi soočimo in spreminjamo svoje vedenje. V tem procesu višamo nivo čustvene zrelosti in učinkovitosti in posledično odpravljamo kronična stanja, saj ni več potrebe po ustvarjanju telesnih blokad.

8. Torej prepoznate notranjost ljudi tudi po tem, kakšno je njihovo gibanje?

Težko bi govoril o neposredni povezavi med gibanjem in načinom razmišljanja. Gre bolj za odnos posameznika do gibanja, kako fleksibilen in dovzeten je posameznik za širok spekter gibalnih praks, ki so na voljo. Ožja, kot je posameznikova cona udobja v gibalnem smislu, bolj togo je načeloma njegovo mišljenje in čustvovanje. Druga dimenzija bi bila na primer telesna drž, ki pove veliko o čustvenem stanju človeka, kar seveda narekuje način mišljenja. Podobno je z vzorcem dihanja.

9. Vadbeni center, ki ste ga ustanovili in ga vodite skupaj s kolegom Matjažem Erjavcem, se imenuje Evolucija? Kako je prišlo do tega imena in zakaj?

Do imena Evolucija je prišlo poleti 2014, ko sva z Matjažem ustanavljala športno društvo in iskala ime, ki bi v eni besedi opisalo izkušnjo, ki jo bodo člani doživeli pod najinim vodstvom. Gre za evolucijo telesa in duha, razvoj posameznika. Spremembo na bolje je najlažje začeti pri rednem gibanju in nadaljevati pri miselnosti ter življenjskih navadah. Navade nato v veliki meri definirajo smer našega življenja. To je proces “evolucije”.

10. V čem je Vadbeni center Evolucija drugačen, kaj ga odlikuje?

Evolucija je primarno usmerjena v skupinski individualiziran trening za moč za rekreativno populacijo. Gre za skupnost podobno mislečih, ki verjamemo v način dela, ki opolnomoči posameznika. To v praksi pomeni, da je naš proces treningov takšen, da strmimo k osamosvojitvi vadečih. Vloga trenerja v tem primeru ni vloga animatorja ali motivatorja, ampak na prvem mestu vloga mentorja, ki posameznike vodi skozi proces rednega treninga tako na fizični, kot miselni ravni. Za to je potrebna disciplina vadečih in želja po znanju. Motivacija mora na prvem priti od znotraj in ne s strani trenerja, saj tak pristop na dolgi rok ni učinkovit. Seveda sta pomembna tudi skupnost in ekipni duh, iz katerih posameznik črpa energijo, pri čemer primerjanje z drugimi in tekmovalnost nista gonili uspeha. Gonilo napredka in uspeha mora biti notranja želja po razvoju in primerjanje – s samim seboj. Zavedamo se, da tak način dela ni za vse, zato smo Evolucijo oblikovali kot manjši zasebni studio z okoli 120 aktivnimi člani in štirimi člani ekipe – trenerji.

11. Znanje... Veliko berete? Kakšne knjige?

Rad imam knjige, ki so izobraževalne in transformativne. Redkokdaj berem leposlovje, z izjemo na dopustu. Knjige berem z namenom, da bolje razumem sebe, osebne odnose in kako v resnici deluje svet. Potem so tu seveda strokovne in bolj ozko usmerjene knjige s področij, ki jih poučujem. Trenutno berem Živalsko farmo Georgea Orwella, Antifragile Nassima Taleba ter Misleče telo avtorice Mabela E. Todda.

12. Kako se učite, ste imeli učitelja? 

Tekom let sem imel veliko učiteljev. Od učiteljev v šoli, do učiteljev borilnih veščin, joge, gimnastike in dviganja uteži. Nekateri so pustili večji pečat, drug manjši, vsem pa sem hvaležen za njihov del. Učitelji, od katerih se učim danes so Aleš Ernst (AEQ metoda), Janez Logar (psihoterapija), Karim al Saleh (AEQ dihanje). Veliko se naučim tudi od strank, njihovih zgodb in odziva name ter na moje metode dela. Največ o samem sebi pa se naučim v odnosu s partnerko in obema otrokoma.

13. Danes ste tudi sami učitelj. Kaj vam to pomeni? Kako se lotevate poučevanja? 

Na nekaterih področjih sem učitelj jaz, na drugih sem učenec. Moja narava je takšna, da se učim na poskusih in lastnih napakah. Ko neko področje dovolj dobro razumem, grem iz vloge učenca v vlogo učitelja, vodnika. Vodnik je tisti, k druge vodi po poti, ali delu poti, ki jo je že prehodil – sam. Pogoj pa je, da me človek sam prepozna za učitelja in poišče moje vodstvo. To je zame osebno največji izziv; biti tiho in pustiti sočloveka v nevednosti, če me ni vprašal ali prosil za znanje, pomoč.

Tineta lahko najdete na njegovi spletni strani: https://tineserazin.si in na strani njihovega Vadbenega centra: https://evolucija.si

V spodnjem posnetku si lahko tudi ogledate utrinek najinega sprehoda v gozdu.

© 2022 VELNES AJŠA