JURE REHERMAN

NAVDIH -> Karin Kanc – nazaj

FIZIOTERAPEVT, FILOZOF, UMETNIK, PREDAVATELJ, KI ZASE PRAVI, DA JE TUDI – UŽIVAČ. 

Prav zadnje je pritegnilo mojo pozornost – ko sem v fitnes centru, kjer sem delala, motrila urnik vadb, sem med napisi BOOT CAMP, PILATES, BODY PUMP, CYCLING… uzrla “UMETNOST LENARJENJA”. Lenarjanje? V fitness centru? Naš direktor mi je pojasnil, da je to posebna vadba, ki jo izvaja (hišni) fizioterapevt Jure Reherman. Kasneje sem izvedela, da Jure izvaja tudi Diskoterapijo; to je bil trenutek ko sem se dokončno odločila, da ga povabim pred mikrofon.

FIZIOLOFIJA

Odraščal je v okolju, ki ga je spontano posneslo k poklicu fizioterapevta. Njegova mama je maserka, oče mizar, dedek pa kovač. Veliko jim je pomagal, delal z rokami. Masirati je začel ze pri 16 letih, v srednji šoli. Kasneje je diplomiral na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani in že med študijem tesno sodeloval s športnimi organizacijami in tako pridobil dragocene izkušnje. Pripravništvo je opravljal v Domu starejših občanov Fužine. 9 mesecev potrpežljivosti in poslušanja, ki ju še danes vidi kot temelj svojega dela. “Vsakemu pacientu se resnično posvetim in prisluhnem njegovi zgodbi. Spremljal sem različne življenske situacije in tako doumel, da si lahko vsak posameznik ustvari kvalitetno, lahko pa tudi zelo nekvalitetno življenje. Na tej točki so ključne vrednote, saj določajo čemu namenjamo svoj čas in pozornost.”

Jure se je po pridobitvi licence za izvajanje fizioterapije zaposlil v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča, kjer je opravljal storitve ambulantne fizioterapije. Poudari, da mu je to okolje nudilo odlične pogoje za profesionalni razvoj, saj je spoznaval in pomagal pacientom z zelo težkimi patologijami.

Kot samostojni podjetnik danes verjame v svoja raznolika znanja, obenem pa je strasten zbiratelj vilnilnih plošč in DJ z umetniškim imenom Rekordman: “V osnovi poskušam ustvariti most med znanostjo in umetnostjo”. Umetnost doživlja kot izkušnjo izražanja, način, na katerega si stvari osmisli, jih začuti in jih dojame – v sebi. “Vsakič ko sem poglobljen v umetnost, sem poglobljen vase. Bolj kompleksno kot je moje znanje in razumevanje, bolj kompleksno razumem tudi svoja čustva.” Boljše razumevanje samega sebe in stik z lastnimi čustvi mu omogoča tudi izkušnja sodelovanja v glasbeni skupini. “Umetnost najdemo tudi v druženju, povezuje nas, nas sprosti.” Za Jureta je umetnost tako tudi možnost povezovanja in komuniciranja s soljudmi. Biti mora iskrena.

“Umetnost lenarjanja”, kot jo opredeli Jure Reherman, ima dva pola: trening osredotočenosti ter počitek misli.

Pri prvem je bistvena krepitev fokusa, koncentracije. “Lahko se, denimo, osredotočam na glasbo. Moje misli sledijo samo glasbi, raziskujem dogajanje, ki ga v meni sprožajo ti občutki, te pesmi, ti toni. S treningom osredotočanja se nam fokus diviguje na vseh aspektih; pri branju knjige, pisanju poročila, poslušanju predavanja, spanju, ljubljenju…” Glasbo pa lahko uporabimo tudi pri krepitvi počitka misli, je ambient, ki zapolni naš prostor, v katerem se ji prepustimo. “Ko sem v nekontroliranem, nenadzorovanem miselnem stanju, me misli odnesejo, ne razmišljam, počivam.”

Jure je nedavno skušal ugotoviti, katere vsebine iz pop kulture so ga najbolj oblikovale v bolj čuječega človeka. “Star Wars, denimo. Kot šestletni otrok sem želel biti Jedi. Fasciniral me je stavek “You have to feel the force, the force is everywhere, feel it inside you.” Želel sem preizkusiti moč v sebi in sem veliko vadil…”

Vse te igre so bile zanj zelo dobri treningi. Ko je gledal film Harry Potter se je želel naučiti čarati in naredil si je leseno čarovniško palico. “Čaranje mi ni uspelo, sem pa pridobil druge, še kako dragocene sposobnosti.”

Vsakič ko Jureta vprašajo, kateri je najpomembnejši nasvet za zdravje, kateri korak narediti,  odgovarja : “Samo ena stvar je. Najpomembnejše vprašanja našega zivljenja. Kako sem? Samo to.“ Priporoča, da se v življenju karseda pogosto ustavimo in se vprašamo: “Kako sem? Kaj mi sporoča moje telo? “

Ugasnem mikrofon. A pogovor z Juretom Rehermanom se ne konča: vabljeni, da ga nadaljujemo na Strokovni čajanki, v petek, 12. avgusta ob 19. uri, v prostorih Višje strokovne šole za kozmetiko in velnes Ljubljana.

Utrinek najinega srečanja:

Z mano je fizioterapevt Jure Reherman. Sva na Koseškem bajerju. Jure nam predstavi Fiziolofijo.

“Veliko Filozofiram o Fizioterapiji zato je Fiziolofija. V osnovi jaz poskušam ustvariti most med znanostjo in umetnostjo.«

Ga lahko najdete na njeni spletni strani:https://www.fiziolofija.com

V spodnjem posnetku si lahko tudi ogledate utrinek najinega srečanja.