ANA VIPOTNIK

NAVDIH -> Karin Kanc – nazaj

ANA VIPOTNIK, pevka in trenerka MDH dihalne koordinacije.

Ana Vipotnik je diplomirala iz ruščine in sociologije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani, vendar se je kasneje odločila za pevsko kariero z matično skupino Fake Orchestra. Njeno petje je posvečeno jazzu in ljudski glasbi. Kot skladateljica se je izkazala z uglasbitvami poezije slovenskih pesnikov, predvsem Milana Dekleve in Frana Milčinskega – Ježka. V tujini je nastopala na odrih od Istanbula do New Yorka, v zadnjih desetih letih s skupino odpela več kot 500 koncertov. In je trenerka MDH dihalne koordinacije.

Z VAJAMI SE DA RAZUMETI, KAKO DIHANJE DELUJE IN GA IZBOLJŠATI

1. Nam lahko predstavite dihalno koordinacijo?

Dihalna koordinacije je masaži podobna tehnika, katere cilj je izboljšati način dihanja posameznika. Gre za individualno prilagojeno obravnavo.

2. Kako ste se srečali z njo in kako vam je pomagala?

Z dihalno koordinacijo sem se srečala približno 6 let nazaj na neki delavnici, obiskovala sem individualne ure in se navdušila nad nežnim pristopom, ki pa je obenem tako zelo učinkovit. Pravzaprav sem že na prvi uri močno začutila, da bi to bilo delo, ki bi ga z veseljem opravljala. Meni osebno je dihalna koordinacija izboljšala način dihanja; iz izključno trebušnega v horizontalno (vdih, ki gre vse naokoli), veliko zavedanja o telesu sem pridobila, delo pa se je odrazilo tudi na mojem glasu.

3. Študirali ste v Los Angelesu po sistemu MDH Breathing Coordination.

Takoj, ko se je pojavila možnost za pridobivanje tega znanja v angleškem jeziku, sem se odločila za študij in trikrat potovala na module osnovne stopnje v Los Angeles, drugo, napredno stopnjo pa sem opravljala v Evropi, v Švici.

4. Kakšen je vaš pristop...(tehnika, dotiki, pogovor, odnos...)

Dihalna koordinaciji temelji na oceni stanja mišičnih verig, ki vplivajo na dihalno funkcijo pri posamezniku; vse prevelike tenzije v telesu jo namreč ovirajo. Ko ocenim stanje posamezne osebe, nadaljne delo prilagodim prav njej in uporabim tista orodja in pristope – od 94 procedur, kolikor jih imamo na voljo – ki bodo dotični osebi najbolj zagotovo pomagala do boljše samouporabe.

5. Kako dolgo traja ura dihalne koordinacije? Ali tudi učenec/stranka aktivno sodeluje pri tem na?

Ura dihalne koordinacije traja 60 minut, stranka pa občasno sodeluje le mentalno.

6. Kako pogosto in koliko časa je priporočljivo obiskovati  ure dihalne koordinacije? 

 

Sama menim, da je za osebo brez velikih težav priporočljivih 5 obiskov, osebe z bolezenskimi stanji pa hodijo na  ure dihalne koordinacije običajno dalj časa, najmanj 10 ur. Svetujem jim tudi redno vadbo doma, 10 do 20 minut dnevno.

7. Ali je mogoče doseči rezultate v eni uri ali je to nekaj, kar je treba redno vzdrževati?

V eni uri lahko človek izve katera so najbolj izstopajoča neravnovesja pri njem in prejeme posebej zanj izdelane vaje. Idealno je, da sledi vsaj še nekaj obiskov (3-4).

8. Komu odsvetujete MDH Breathing Coordination? Za koga je najprimernejši?

Težko bi nevedla kogarkoli, ki bi mu delo MDHDK odsvetovala, verjetno pa taka vadba ni primerna za osebe, ki ne marajo dotikov. Sicer je vadba primerna za vse.

9. Kaj si želite, da vsi vemo o dihanju in MDH dihalni koordinaciji

Da je možno z minimalnim trudom doseči maksimalen rezulat, kadar dobro poznamo in znamo uporabljati naše telesne strukture. In da je treba dosti več pozornosti nameniti izdihu, ki je v okviru MDHDK razumljen kot prvi del dihalnega cikla.

8. Komu odsvetujete MDH Breathing Coordination? Za koga je najprimernejši?

Da je možno z minimalnim trudom doseči maksimalen rezulat, kadar dobro poznamo in znamo uporabljati naše telesne strukture. In da je treba dosti več pozornosti nameniti izdihu, ki je v okviru MDHDK razumljen kot prvi del dihalnega cikla.

10. Kakšne učinke, spremembe, ste po izvajanju MDH dihalne koordinacije opazili pri sebi?

Boljše zavedanje o delovanju telesa, boljši izkoristek horizontalnega dihanja, hitrejšo regeneracijo po športnih aktivnostih, bolj zdravo produkcijo glasu.

11. Misel in čustvovanje vplivata na telo. Kaj pa dih? 

Dih se odziva na spremembe naših misli in čustev, ta proces pa deluje tudi v obratni smeri; če torej zavestno vplivamo na dihanje, vplivamo na naše razpoloženje.

12. Kaj o nas povedo vzorci dihanja o nas? 

Naš dih nam pove, kako se počutimo.

13. Ali so naše misli povezane z našim dihom? Kakšen je odnos med njimi? Ali lahko s pravilnim dihanjem prikličemo več pozitivnih čustev?

Naše celotno čustveno stanje je močno povezano z dihom; dih ga manifestira.  Dihanje je res mogočno orodje, ki ga imamo vsi ves čas pri sebi, je brezplačno in ga lahko uporabimo kadarkoli in kjerkoli, ter tako vplivamo na svoje počutje.« Dolgi izdihi dokazano stimulirajo parasimpatični živčni sistem, umirjajo srčni utrip, in tako se pomirimo, si oddahnemo.

14. Ana pred tem znanjem in Ana danes ... 

Veliko zavedanja in znanja o telesu, več lahkotnosti pri petju in bolj zdrava uporaba glasu, veliko veselja ob delu s strankami, saj pripomoreš k boljšemu počutju ljudi.

15. Ste tudi uspešna pevka ... Kakšen je bil vpliv dihalne koordinacije na vaše pevske prakse?

Petje je počasi postajalo manj naporno, ob vodstvu soustanovitelja metode MDHDK Robina De Haasa, ki je tudi izjemen pevski učitelj, pa na individualnih urah svoj glas še naprej razvijam. Vesela sem tega razvoja.

16. Na kaj pozabljamo pri dihanju in na kaj naj bi se morali večkrat spomniti? 

Vedno in povsod imamo s seboj izvrsten pripomoček za samopomoč, ki se imenuje dihanje; izkoristimo ga.

17.Ali imate kakšno sporočilo za nas?

Na izdih, na horizontalno dihanje(vsenaokoli), na uporabo podaljšanja izdihov kadar smo v stresu.

MOJA IZKUŠNJA – »OBISK« PRI ANI

Izjemna. To uro si lahko predstavljamo kot prijeten čas, ko se aktivno povezujemo s svojim telesom. Anini dotiki so nežni, navodila so individualna. Je miselni in aktiven proces, ki poteka preko prepoznavanja in občutenja lastnega telesa.

Ana se v prvi uri posveti vsem mišičnim verigam v telesu, ki lahko ovirajo optimalno dihanje; to so nekatere mišice nog, ramenskega obroča in vratu. Sledi delo, posvečanje prsnemu košu, gibanju reber in dihanju.

Pri Ani se človek takoj počuti domače.  Na masažni mizi sem se sprostila ob prijetnem vzdušju in glasbi…

Začne se proces, ki me približa svojemu telesu, da se v telesu počutim še bolj doma. Udobno ležim na masažni mizi in na svojih nogah čutim Anine nežne dotike. Občasno, med nežnimi masažami gibi, me sprašuje, kako se počutim, me prosi, naj to opišem. Naj si predstavljam, vizualiziram, da se mišice topijo in podaljšujejo. Kako hitro je minila ena ura! Bila je kot razburljivo potovanje.

Na koncu sem se počutila zelo prijetno. Pravzaprav je bilo, kot da sem stopila na novo potovanje, potovanje k svojemu telesu. Ana mi je predlagala nekaj dihalnih vaj; vaje prilagaja posamezniku.

Naslednji dan sem šla teči in dihala še bolje. Vaje izvajam redno, vedno bolje, bolj ozaveščeno. Hvala, Ana, za to dragoceno znanje in izkušnjo!

Ano lahko najdete na njeni spletni strani http://aninstudio.si

V spodnjem posnetku si lahko tudi ogledate utrinek najinega sprehoda v hribu.

© 2022 VELNES AJŠA