Vadba za fibromialgijo

Gibanje za lajšanje kroničnih bolečin in dvig kakovosti življenja – pod strokovnim vodstvom, preko spleta

Vadba za fibromialgijo je namenjena osebam s kroničnimi mišično-skeletnimi bolečinami, utrujenostjo in občutljivostjo na dotik. Naša vadba se prilagaja potrebam bolnikom s fibromialgijo ter pomaga zmanjšati simptome bolezni, izboljšuje splošno dobro počutje, fizično in duševno zdravje ter v splošnem zvišuje kakovost življenja. Tako bo vaše življenje bolj izpolnjujoče in z manj bolečinami.

Vadba za fibromialgijo poteka pod strokovnim vodstvom in vključuje postopno, lahkotno aktivacijo celotnega telesa od glave do pet. Vaje združujejo raztezanje in pridobivanje moči ter spodbujajo obvladovanje telesa s posebnim poudarkom na dihanju in čutenju. Vsako srečanje vključuje tudi kratko vodeno meditacijo za globoko sprostitev.

Skupinska vadba je dragocena podpora posameznikom za ohranjanje motivacije za gibanje in lažje premagovanje bolezni.

Da bo vaše življenje z manj bolečine bolj izpolnjujoče.

Rezultati, ki jih prinaša vadba za fibromilagijo

N

Manj kronične bolečine

Redna, strokovno vodena in prilagojena vadba vam bo pomagala lajšati bolečine, izboljšati gibljivost, zmanjšati stres ter povečati splošno telesno in duševno počutje, kar bo prispevalo k bolj kakovostnemu življenju.

N

Podpora v skupini

V skupnosti boste deležni medsebojne podpore, izmenjave izkušenj, novih znanj in predvsem zavedanja, da niste sami. Skupina vas bo motivirala za redno gibanje, da bosta vaš napredek in obvladovanje simptomov fibromialgije hitrejša.

N

Več energije in boljše psihično počutje

Postopna aktivacija celotnega telesa bo zmanjšala kronične bolečine, povečala energijo in dvignila vašo voljo do življenja.

N

Boljši spanec

Vsako vadbo zaključimo z meditacijo, ki dodatno umiri um in telo. Po vadbi boste sproščeni, vaš spanec pa mirnejši in trdnejši.

N

Izboljšanje gibljivosti in prožnosti

Redno izvajanje razteznih vaj in vaj za moč bo povečalo prožnost mišic in sklepov, tako boste bolj obvladovali svoje gibanje in postali bolj prožni.

Kako poteka vadba za fibromialigijo?

Vadba je nastala z mislijo na vas, ki se soočate s fibromialgijo. Poudarek vadbe je na čutenju in obvladovanju telesa ter sprostitvi na način, ki je popolnoma usklajen z vašimi potrebami in sposobnostmi. Program vključuje celovit nabor vaj za različne dele telesa, še posebej smo pozornost namenili vratnemu delu, ramenskemu obroču, rokam, zgornjemu delu in jedru telesa, nogam in stopalom. Vadba vključuje tudi sprostitvene vaje in meditacijo.

Vadba za fibromialgijo poteka preko spleta (spletne aplikacije Zoom),

saj želimo, da je dostopna čim širšem krogu in jo izvajate v udobju vašega doma. Ob tem si prihranite pot do telovadnice in vse nevšečnosti, ki jih le-ta morebiti prinaša. Vse, kar potrebujte, je dovolj velik prostor, stol in računalnik.

Vadba je hkrati odlična priložnost za srečevanje z ljudmi s podobnimi težavami in izmenjavo nasvetov in izkušenj.

Prednosti

Sproščujoča vadba v udobju domačega okolja

Vadba preko spleta

Prilagojena potrebam posameznika

Skupinska podpora in pogovori

Zvišana kakovost življenja

Komu je vadba namenjena?

Vadba je primerna za osebe s fibromialgijo, posameznike z mišičnimi boleznimi ali sklepi in po poškodbah, ko potrebujete prilagojene vaje in lahkotno gibanje.

 

Vadba za fibromialgijo je za vse, ki želite:

lajšati kronične bolečine,

izboljšati gibljivost in moč,

dvigniti kakovost življenja,

izboljšati splošno fizično in psihično počutje,

povezati se s skupino in deliti svoje izkušnje o fibromialgiji,

telovaditi v udobju doma.

Kdaj in kje?

Za člane Društva za fibromialgijo: ob petkih preko spletne aplikacije Zoom.

Dodaten termin za posameznike: vsak torek ob 9.00 uri preko spletne aplikacije Zoom.

Vadba traja 1 uro.

Cena

Enkratni obisk: 15 evrov na uro

Mesečni obisk: 50 evrov na mesec

Za člane Društva za fibromialgijo je obisk ob petkih brezplačen.

“Vadbe z Ajšo so zame izjemno dragocene. Takrat si vzamem čas in naredim nekaj dobrega zase. Ajša nas ne izpostavlja napornim, nemogočim vadbam, temveč izvaja vaje, prilagojene našim potrebam. Vadbe so ravno pravšnje, da se razgibamo in hkrati omilimo bolečine ter ojačamo mišice. Na koncu vsake vadbe sledi sproščanje, meditacija in seveda tudi pogovor med nami, kar prinaša dobro voljo in smeh. Veseli me, da telovadim in se imam hkrati lepo!”

Katarina P.

“Vadba in sproščanje z Ajšo je način za čudovito razgibavanje telesa. Po vadbi se počutim sproščeno, bolečine zaradi fibromialgije pa so manjše. Pogovori in smeh pa so še dodatni balzam za dušo. Lepo je biti z Ajšo in ostalimi telovadkami.”

Ana F.

“V temu tednu sem doživela izjemno pozitivne učinke vadbe, ki me je pomirila in osvežila. Verjamem, da pozitivno delovanje naših srečanj izhaja iz energije, ki jo oddajate. Vaš nasmeh in spodbuda me vedno navdihujeta!”

“Kljub stalnim bolečinam, ki jih imam, sem po vadbi opazila, da lahko dobro funkcioniram. Ugotovila sem, da mi vadba, ki jo izvajamo preko Zooma, izjemno ustreza. Ta način vadbe mi ponuja prijeten in udoben prostor za gibanje.”

“Po vadbi se počutim veliko bolje. Ugotavljam, da me vadba ne samo poživi, ampak tudi sprosti. Počutim se razbremenjeno in opazila sem, da so moje mišice manj zakrčene. Kljub temu da sem se prilagodila svojim zmožnostim, sem imela na koncu čudovit občutek, da sem uspešno “raztegnila” svoje mišice.”

“Hvala vam za energijo in podporo, ki jo nenehno oddajate! Vaša pomoč mi omogoča, da se bolje počutim in lažje obvladujem svoje izzive.”

Prednosti

Kaj je fibromialgija?

Fibromialgija je kronična bolezen, kjer posamezniki trpijo za hudo utrujenostjo in stalnimi bolečinami v mišicah. Glavni simptomi vključujejo kronične bolečine po celem telesu, prebavne težave, utrujenost, kognitivne težave (fibromialgična megla), občutljivost na dotik in svetlobo, zvok in temperaturne spremembe. Bolezen spremljajo tudi motnje spanja, kot so nespečnost, prebujanje ponoči in apnea. Težave bolnika omejujejo pri izvajanju vsakodnevnih opravil in izvajanju telesne aktivnosti.

Kako fibromialgija vpliva na vsakdanje življenje bolnikov?

Simptomi fibromialgije pri bolnikih povzročajo slabo počutje in splošno nelagodje, ki močno vplivajo na kakovost življenja.

Stalne bolečine posamezniku omejujejo izvajanje običajnih življenjskih aktivnosti. Pogosto se zgodi, da se zato posameznik socialno izolira, se prične izogibati fizičnim aktivnostim, družabnim dogodkom in drugim situacijam. Zaradi kronične bolečine in utrujenosti se posamezniki soočajo tudi s težavami na delu, skrbi za družino, saj postanejo vsakodnevna  opravila izjemno naporna. Občutki nemoči, frustracije in brezupa vodijo v velik stres ali celo v depresijo in tesnobo. Čustvene stiske, ki jih posameznik doživlja, so velike. Mnogi se počutijo osamljene in nerazumljene, saj jih domači in prijatelji ne razumejo in ne občutijo njihove bolečine.

Kako obvladovati fibromialgijo?

Ustrezno obvladovanje fibromialgije vključuje kombinacijo zdravil, prilagojene vadbe, tehnik za zmanjšanje stresa, terapij in sprememb življenjskega sloga. Prilagojena vadba, kot je naša vadba za fibromialgijo,  igra pomembno vlogo pri zmanjševanju simptomov, izboljšanju splošnega počutja in zvišanju kakovosti življenja. Vadba pomaga zmanjšati bolečine, izboljšati spanec, povečati energijo in dvigniti voljo do življenja, medtem ko podpora skupine omogoča izmenjavo izkušenj in občutek pripadnosti, kar dodatno prispeva k boljšemu obvladovanju bolezni.

Kako lahko bolniki s fibromialgijo obvladajo psihološke obremenitve, povezane z boleznijo?

Zaradi velikih psiholoških obremenitev je še posebej pomembno, da bolniki s fibromialgijo poiščejo različne vrste podpore: terapijo, podporne skupine ali prilagojene vadbene programe, ki pomagajo izboljšati njihovo psihično in fizično stanje ter zmanjšajo vpliv bolezni na njihovo življenje. Pri naši vadbi za fibromialgijo s celostnim pristopom pomagamo lajšati fizične simptome in tudi psihološke obremenitve, da bi posamezniki z boleznijo zaživeli kar se da polno življenje fibromialgiji navkljub.

Kakšno podporo vam nudi skupina in vadba v skupini?

V naši skupini boste dobili podporno okolje drugih udeležencev, ki imajo podobne izkušnje. Skupina vam omogoča izmenjavo nasvetov in spodbud, kako se soočiti z boleznijo, kako premagati občutek osamljenosti in izoliranost. Skupina vas dodatno motivira za vztrajanje pri vadbi in je vaš vir pozitivne energije. Skupina bo vas prostor, kjer boste varno izražali svoja čustva in skrbi.